marți, 26 februarie 2019

Cuvant la Ojdula

Steagurile triumfătoare ale românilor au fluturat din nou, ocrotind copiii din Mărtănuș și Ojdula înveșmântați în mantia Neamului: costumul popular românesc. Am avut onoarea de a le adresa celor prezenți la Sfânta Liturghie și la agapa creștină de la Căminul cultural din Ojdula următoarele cuvinte din partea Acțiunii "Români pentru Români":
”Doamne ajută si bine v-am găsit, iubiți frați români!
Am venit astăzi la voi să-l întâmpinăm pe Hristos, îmbrăcați în costume populare românești, aici, unde îi este românului mai greu; să ne-nchinăm in bisericile satelor voastre, să spunem împreună o rugăciune pentru Neamul nostru și să le urăm copiilor să poarte sănătoși și demni costumele populare. Toata România este prezenta aici. In mijlocul vostru, al mărtănușenilor si ojdulenilor, sunt români din Zăbala, Voinești Covasna, Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Brasov, Fagaras, si Iasi. Acești oameni, impreună cu alți români din Bucuresti, Craiova, Deva, Ploiesti, Galati, Timisoara, Cluj, Suceava, Mircesti, din zeci de orașe si sate ale Țării, precum si din străinătate, au contribuit din puținul lor la confectionarea straielor populare românești purtate de copiii vostri minunati. Am facut acest lucru pentru a vă arata că nu sunteți singuri aici, că noi toti, din toata Țara, suntem alaturi de voi. Vă mulțumim din suflet că pastrați aici în Inima Tării vii limba româna si credința ortodoxa. Ne înclinăm in fața voastră, țărani români cu dragoste de Țară si Hristos!
In costumul popular sunt împletite luptele marilor voievozi ai neamului cel nemuritor, oștile lui Mircea cel Bătran, Stefan cel mare si Sfânt, Mihai Viteazul, lupta lui Horea, Closca si Crisan, a lui Iancu Avram si Tudor Vladimirescu. Suferinta si Biruinta întru Hristos a mosilor si strămoșilor nostri, a celor care au suferit in inchisorile comuniste si a luptătorilor din munti. Asa cum spunea unul dintre ei,
”Acesta este românismul nostru: portul popular. Dacă se păstrează, nu pierim, dacă dispare însă şi portul popular, pierim încetul cu încetul".
Suntem români şi ortodocşi şi fie ca aşa să rămânem în veci!”
Doamne ajuta, frati români, mergem in contiunuare cu Dumnezeu înainte împreună, umăr lângă umăr. Copil cu copil, sat cu sat, oras cu oras, asa se va ridica România. Si nu uitati, sa fii român este uneori greu, dar intotdeauna atat de frumos”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu