sâmbătă, 2 mai 2020

acuz2

Privitor la setul 1, punctul 1.1. din Note Scrise, postarea din 26 ianuarie.
Consider ca opinia exprimată despre situația
Cimitirului Internațional de la Valea Uzului a fost realizată în limitele libertății de exprimare.
Conform comunicatului Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, cele 600 de cruci ale militarilor maghiari nu au avut avizul acestei instituții.
Cele 52 de cruci ale eroilor Armatei Române au fost ridicate în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului de către Primăria orasului Dărmănesti, cimitirul aflându-se pe raza
orașului Dărmănești, conform actelor emise de Oficiul de Cadastru al jud. Bacău. Acest fapt a fost confirmat chiar de Primăria comunei Sânmartin, jud, Harghita, care a emis către
Primăria Dărmănești o cerere de avizare a unor manifestări comemorative ce au avut loc în Cimitirul International al Eroilor Valea Uzului, în data de 26 august 2019. Primăria
Sânmartin recunoaște astfel că acest cimitir aparține de orasul Dărmănești, jud. Bacău. De altfel, președintele Consiliului Județean Harghita a fost amendat de către Poliția Orașului
Dărmănești jud. Bacău, cu prilejul organizării unei manifestații ilegale în Cimitirul International al Eroilor Valea Uzului, pe care a organizat-o, împreună cu alți lideri UDMR, în data de 6 iunie 2019.
Conform Oficiului Național Pentru Cultul Eroilor, autoritatea împuternicită să se ocupe de cimitirile eroilor de pe teritoriul României, în CIEVU, există înmormântati si eroi ai Armatei Române din Primul Război Mondial.
Manifestarea din 6 iunie 2019, de Ziua Eroilor, organizată de asociațiile românesti a avut un caracter strict legal, fiind autorizată de Primăria Orasului Dărmănesti, conform prevederilor legale. Mentionez că niciun membru al asociațiilor care au organizat evenimentul de comemorare a Eroilor nu a fost sanctionat de organele legii pentru participarea la manifestație.
Tinând cont de toate aceste lucruri, consider pe bună dreptate că manifestările organizate de noi au fost perfect îndreptățite, tinând de libertatea religioasa de a ne comemora eroii, prin slujbe religioase si depuneri de coroane de flori, astfel de manifestări desfăsurandu-se pe intreg teritoriul țării. Consider că Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului nu este monopolul liderilor comunității maghiare, iar românii nu trebuie să fie discriminati prin interzicerea accesului lor în acest loc, mai ales cu prilejul Zilei Eroilor. Reamintesc că pe data de 6 iunie, anumiti lideri politici ai comunitatii maghiare au blocat poarta cimitirului organizând un lanț uman în fata acesteia, legand deasemenea această poartă cu lanturi propriu-zise. Ne este interzis cumva să reamintim aceste lucruri, ne este interzis a scrie sau vorbi despre Valea Uzului?
Privitor la asa zisa demonstratie de forță din 24 ianuarie 2020 de la Sfântu-Gheorghe.
Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, am adresat din partea Asociatiei Calea Neamului invitatii către Cetele de ursi din Dărmănesti si către o formație de dansuri populare care interpretează Dansul Călușului din Brasov. În mod simbolic, de Ziua Unirii Principatelor Române s-au unit astfel două tradiții, obiceiuri străvechi din Moldova (Jocul Ursului) si Tara Românească (Jocul Călusarilor). Acuzația că lucrul acesta a constituit o demonstatie de fortă (împotriva cui?) este aberantă, atât Cetele de Ursi cât si Călusarii, participând la diverse manifestări in foarte multe localități din țară si chiar din străinătate. Este cel putin curios faptul că aceste manifestări sunt considerate de către reclamantul meu demonstrație de forță , numai la Sfântu-Gheorghe, jud. Covasna. Are cumva în viziunea reclamantului orasul Sfântu-Gheorghe un statut diferit de alte orase de pe teritoriul României prin care datinele din România sunt considerate demonstații de forță? În opinia mea nu are.
În concluzie resping acuzațiile care mi se aduc, privitoare la setul 1.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu