sâmbătă, 2 mai 2020

acuz3

In textul nr.1, ,,Constituția României este scoasă în afara legii prin Ordin”, pornesc de la principiul stipulat în Constituția României, că limba română este singura limbă oficială în statul român, acesta fiind de fapt si sensul expresiei ,,Limba română-unica stăpână”, in sensul că este unica limbă oficială pe teritoriul României.
În opinia mea, Ordinul ministrului Educației si Cercetării de a interzice universităților de a verifica cunoștințele de limbă română a absolvenților de liceu ce aparțin minorităților naționale, încalcă autonomia universitară si nu stimulează însusirea limbii oficiale a statului român de către elevii care studiază în unitațile de învățământ cu predare în limba minorităților naționale. Este bine cunoscut faptul că elevii de etnie maghiară au avut rezultate slabe la examenele de Bacalaureat la limba română, mai ales în județele Harghita si Covasna, acest lucru fiind în ultimii ani un fenomen caracteristic acestor două județe, ceea ce dovedeste din păcate că acesti tineri au dificultăți reale în însusirea limbii oficiale a statului român; tocmai de aceea, universitățile verifică cunostințele de limba română a acestor absolventi de liceu, această verificare avand si menirea de a-i stimula pe acestia să învețe limba română. Dacă opinia mea ar avea un caracter discriminatoriu la adresa minorităților naționale, atunci si conducerile universităților din întreaga țară ar trebui să fie reclamate la CNCD sub acuzatia de discriminare datorită faptului că verifică cunstintele de limba română.
Această opinie a mea, comună cu cea a universităților, nu presupune nici pe departe, asa cum mă acuză reclamantul, că disput drepturile legale ale comunității maghiare si nici că urmăresc suprimarea acestor drepturi.
Vă rog să consemnați, nu am spus în niciun moment că membrii minorităților nu trebuie sa aibă dreptul de a studia la orice nivel în limba lor maternă, inclusiv la universitate. Aceste drepturi sunt prevăzute în Constituție si eu nu le contest. Ceea ce sustin este doar dreptul universităților de a le verifica la admiterea în facultăți cunostințele de limba română, ceea ce este cu totul altceva, ceea ce nu presupune în niciun caz suprimarea drepturilor copiilor apartinand minorităților naționale de a studia in limba lor maternă, inclusiv deci în limba maghiară.
În concluzie, consider că interpretările reclamantului față de textul meu nu sunt îndreptățite, fiind supuse unui subiectivism rău-voitor, reclamantul fiind un sustinător al autonomiei pe criteriu etnic a județelor Covasna, Harghita si parțial Mures, care în viziunea lui alcătuiesc un ținut secuiesc care trebuie să aibă autonomie teritorială, acest lucru fiind în totală contradicție cu Constituția României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu