marți, 30 aprilie 2019

Acesti primari care nu înțeleg...

Acești primari care nu înțeleg că trăiesc în România. Lupta românilor pentru Centru, refuzul statutului periferic în Covasna si Harghita. 
(comentariile jignitoare la adresa etniei maghiare vor fi șterse, cei care le fac, blocați; a înjura e simplu si contraproductiv, a construi ceva în sensul afirmării identității naționale românești este mai greu. Noi, cei de pe Calea Neamului alegem drumul greu). 
Acesti primari care încă nu sunt obisnuiti cu ideea că trebuie să respecte legile Statului Român, care resping si împiedică afirmarea identității românești sunt bine instruiți, au sprijin masiv din exterior si mult curaj. Se cred stăpâni, nu simpli primari. Nu sunt nici măcar obișnuiți să dea explicații deciziilor lor. Li se pare irelevant. Le dăm însă o veste: românii în Țara lor nu se lasă călcați în picioare, românii în Tara lor își afirmă cu tărie identitatea unde vor ei, inclusiv în centrul localităților din Covasna si Harghita. In comisia de la Primăria Târgu-Secuiesc de avizare a marșului din centrul orașului, de 1 Decembrie domnul primar mi-a spus că românii nu vor călca în centru de Ziua Națională a României. Fără explicații. Românii au fost însă în centru, 1000 de suflete cu aproape tot atâtea steaguri tricolore. Domnul primar din Sfântu-Gheorghe a hotărât ca de zilele orașului românii să nu-și poată afirma tradițiile strămosesti în centrul orașului, marginalizând într-un părculeț din curtea unui liceu programul românesc organizat de Asociația Astra- Despărțământul Covasna-Harghita, propus de doamna vicepresedinte Maria Crețu-Graur, directoarea cotidianului Mesagerul de Covasna. Argumentul domnului primar: așa am hotărât noi! Vom vedea cum va fi, dar credem că va fi bine. Pentru cei care încă nu înteleg: faptul că nici formațiile folclorice ungurești nu se vor desfăsura în centru, nu are relevantă, din cel putin două motive. In primul rând, pe noi ne interesează afirmarea tradițiilor noastre într-un cadru adecvat dintr-o localitate din România; în al doilea rând este bine stiut faptul că primaria din Sfântu-Gheorghe oricum asigură cadrul necesar pentru ca maghiarii din oras si împrejurimi să se desfăsoare în centrul orasului, pentru noi românii scena care-i mutată spre periferie fiind singurul loc în care ne putem desfăsura cu demnitate. Ei isi sacrifică o parte, pentru ca noi să nu ne putem manifesta deloc. Aceasta este tehnica expusă, similară celei privitoare la finanțarea de catre Consiliul Judetean Covasna a activităților culturale din Anul Centenarului. Nu dam bani nici la români nici la unguri. Cineva cred că ne ia de prosti. Păi oricum, comunitatea maghiară beneficiază de finanțare masivă din partea statului ungar. Oricum ea are astfel posibilitatea să se manifeste, chiar si fără niciun fel de finanțare locală. La fel, partea mică este ,,sacrificată,, cu un scop precis. Organizarea si gândirea lor este impecabilă, actionează ca o forță ce detine o strategie perfect coordonată.
Noi spunem însă că suntem PREZENȚI în CENTRU, suntem în ROMÂNIA. Obisnuiti-vă cu acest lucru. Vrem pace, vrem normalitate. Afirmăm cu toată tăria simbolurile identității de Neam. Oriunde si oricând. 
Doamne ajută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu