marți, 9 aprilie 2019

o clarificare



O clarificare necesară; răspund tuturor celor care m-au întrebat de ce la Târgu-Secuiesc au fost două marșuri, unul pe la periferie si unul prin centru. Eu spun că a fost un singur marș de fapt, prin tot orașul Târgu-Secuiesc. 
Noi, cei 400 de români care am venit din toate provinciile istorice ale României pentru a sărbători Ziua Națională la Tg.Secuiesc am participat la manifestările organizate sub egida prefecturii jud. Covasna care s-au desfășurat în fața bisericii cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt. Biserica Ortodoxă și Armata Română au oficiat ceremonialul militar-religios. Cu mare drag ne-am aliniat acestui cadru. Am pornit cu toții mai apoi într-un marș organizat de Asociația Suflet Românesc pe un traseu ce a ocolit centrul orașului (din motive pe care nu le-am înțeles) până la Sala Polivalentă. Am participat totuși la acesta tocmai pentru a nu se produce o ruptură, tocmai pentru a menține unitatea. Am respectat tot traseul acestei asociații. Imediat după, grupurile de români care au venit din toate colțurile țării, împreună cu o mare parte din românii din Tg.Secuiesc, Brețcu, Zăbala, Mărtănuș, Zagon dar si din alte localități ale jud. Covasna au pornit si spre centrul orasului într-un mars solem organizat de Asociația Calea Neamului. Noi sperăm și credem că si membri din asociația ,,Suflet Românesc” au participat la acest marș al unității naționale. Personal cred că ar fi fost corect ca marsul care a pornit de la biserică spre polivalentă să treacă direct prin centrul orasului, chiar dacă dura cu aproximativ 10 minute mai mult față de traseul mărginaș. Dar tot răul spre bine însă, s-a creat astfel posibilitatea ca sutele de oameni cu steaguri tricolore să mărsăluiască de Ziua Națională prin tot orasul Tg. Secuiesc. Este un lucru bun acest fapt. 
Am considerat că nu se cuvine ca românii din oraș si din împrejurimi să nu aibă posibilitatea să sărbătorească ziua de 1 Decembrie și în centrul orașului Tg. Secuiesc. Ar fi fost singurul oraș din România în care Ziua Națională nu se desfăsoară si în centrul localității respective. Este un lucru simbolic, cu multe semnificații, un lucru ce ține în primul rând de demnitatea națională. Unde s-a mai pomenit ca Marșul Unirii să treacă numai prin cartierele mărginașe? Cum ar fi fost ca mândrii români din Zăbala cu ”căciulile pe frunte” să meargă numai pe la periferie, nu si în centru? Cum ar fi fost ca vrednicii români din Mărtănuș, Brețcu sau Zagon să meargă în Marsul Unirii numai pe un traseu mărginaș? Cum ar fi fost ca românii din Tg.Secuiesc să nu poată sărbători Ziua Națională în centrul propriului oraș? Ar fi fost cel puțin nefiresc. 
Am fost asadar si în centrul orasului Tg.Secuiesc de ziua noastră, a tuturor. Cele cateva sute de oameni care au participat la acest marș au îngenuncheat în centru pe caldarâm spre a spune o rugăciune pentru Țară. Am cântat cu toții bucuria, lupta si durerea acestui Neam. Spre finalul zilei am raspuns invitației enoriașilor bisericii ortodoxe cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt de a lua masa împreună. Despre acest moment emoționant, cât si despre altele, voi reveni cu relatări în scurt timp.
Doamne ajută, suntem români și ortodocși, suntem pe drumul cel bun, al Neamului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu